Steampunk ve zkratce

Steampetka
2. 3. 2022

Steampunk je původně retrofuturistický literární styl, který do viktoriánské doby zasazuje současná i dosud neexistující technická zařízení, která jsou poháněna parou nebo mechanicky, tedy technologiemi užívanými v 19. století.

DOBA A ČAS

Steampunk je (ne)pevně spojen s Londýnem a dobou průmyslové revoluce na konci 19. století. Ptáte se, proč jsem před slovo pevně umístila (ne)? Protože některým autorům, jak bychom to řekli, je Anglie malá. Setkáváme se tedy s i díly, která mají steampunkový charakter, ale odehrávají se jindy nebo jinde. Například film Tři mušketýři z r. 2011, to je barokní Paříž. Některá díla rozšiřují styl natolik, že si vysloužila vlastní kategorii. Jedním z nich je westernpunk. Jak je už z názvu poznat, uhlazené anglické dámy a gentlemany v něm nenajdeme, protože Amerika tou dobou zažívá své nejslavnější období, divoký západ.

JAK STEAMPUNK POZNÁME?

Za průmyslové revoluce byly stroje poháněny mechanicky nebo parou, proto jsou hlavními atributy steampunku různé stroje a strojky, ozubená kola, hodiny, trubky a měřáky, ale také parní lokomotivy, vzducholodě nebo ponorky.

Asi nejznámějším poznávacím znakem steampunku jsou svářečské brýle, nejčastěji umístěné na klobouku. Proč na klobouku? Přece abyste je nemuseli hledat, kdyby se vám porouchala vzducholoď.

OBLEČENÍ A DOPLŇKY

Steampunk je dobou vlády královny Viktorie a z této doby vycházíme i pokud jde o oblečení. Viktoriánské odívání pánů to jsou kabáty, vesty, cylindry a vycházkové hole, u dam jsou to korzety, dlouhé sukně, vysoké šněrovací boty, rukavičky, kloboučky a paraplíčka. Ale protože se tímto obdobím jen inspirujeme, bereme si z něho to, co se nám líbí a co nám vyhovuje. Vhodný kabát má málokdo, a proto muži většinou vystačí s vestou a kloboukem. Dámy nosí korzety, které ovšem neskrývají pod oděvem, ale hrdě je nosí navrch. Kloboučky sluší snad každé z nás a dlouhé sukně, byť často vyhrnuté, aby dáma ukázala své krásné nohy, jsou téměř samozřejmostí.

Hlavní barvou steampunku je hnědá. Žertem se dokonce říká, že steampunk vznikl, když gotici objevili hnědou. Jenomže hnědá není příliš oblíbenou barvou a v konfekci vhodný kousek v této barvě téměř nenajdete. A pokud si nechcete všechno oblečení šít sami, dojdete k černé. Většinu steampunkerů tedy nejčastěji uvidíte v hnědém nebo v černém oblečení. Najde se ovšem i pár rebelů, kteří se oblékají do jasných barev jako je červená, modrá nebo zelená.

Oblečení se doplňuje drobnými steampunkovými proprietami. A hlavně svářečskými brýlemi, tzv. goggles. Brýle se nosí na klobouku nebo rovnou na hlavě. Zde ale do hry opět vstupuje punk a to znamená, že nic není striktně dáno a je na každém, jak se se svým kostýmem v rámci daných atributů popere. Brýle tedy nejsou podmínkou.

Některé dámy se téměř neliší od pravých viktoriánských dam. Muž, který se necítí být gentlemanem, neshání cylindr a dá přednost kostýmu mechanika. Ti náročnější si vyrábějí větší kousky, jako jsou mechanické ruce nebo více či méně funkční stroje určené k nošení na zádech.

HISTORIE = LITERATURA

Steampunk vznikl jako literární subžánr. Na přelomu 70. a 80. let 20. století se objevují díla, která nesou znaky steampunku. Jejich autory jsou např. Tim Powers - Brány Anubisovy, kniha vyšla i v češtině, James Blaylock - The Elfin Ship, William Gibson - Neuromancer a Kevin Wayne Jeter - Morlock Night.

Termín steampunk byl poprvé použit K. W. Jeterem v roce 1987, kdy Jeter psal článek o své knize Morlock Night a potřeboval tento styl pojmenovat.

U nás se drobné steampunkové prvky začínají objevovat po roce 2000, například v knize Miroslava Žambocha Seržant. Český steampunk se může datovat od roku 2010, kdy vyšlo Století páry od Petra Schinka a další povídky různých autorů.

Prvním a zatím jediným ryze steampunkovým českým románem je kniha Démon z East Endu od Petry Slovákové, což je první díl, bohužel zatím jen plánované, trilogie Ve službách královny. Příběh s detektivní zápletkou, viktoriánskou romantikou i hororovou vsuvkou, odehrávající se v alternativním viktoriánském Londýně.

FILM

Nevím, jestli byli čeští filmaři vizionáři, ale steampunkové filmy točili dávno před vznikem steampunku. Filmy Karla Zemana Vynález zkázy a Ukradená vzducholoď byly natočeny už v letech 1958 a 1967. Skutečný steampunkový vizuál najdeme ve filmech Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech z let 1978 a 1981. Tedy v době, kdy se zahraniční autoři teprve rozkoukávají.

Ale i později se steampunk objevuje v českém filmu a televizi. Nejsou to v žádném případě plně steampunkové filmy, ale autoři již vědí, o co jde. Doporučuji vám například pohádku O pokladech z roku 2012.

Zahraničních více či méně steampunkových filmů je mnoho. Zkuste třeba tyto: Cesta kolem světa (2004), Stroj času (2002) nebo Hugo a jeho velký objev (2011). Nebo zástupce westernpunku Wild Wild West (1999).

HUDBA

Dá se říct, že steampunková hudba nezná omezení. Steampunk nemá jednotný hudební styl a kapely se ke steampunku hlásí především kostýmy, rekvizitami a texty. Tak jako není steampunková hudba omezena stylem, není omezena ani množstvím hudebníků a výběrem nástrojů. Potkat tedy můžeme cokoliv. Malé kapely hrající různé styly (rock, ale i bluegrass), bubeníky i velké dechové orchestry.

U nás v současné době existují tři steampunkové hudební skupiny. Jsou jimi Clockwork Animals (Brno), První Parní Orchestr (Tábor) a Any Wild (Brno).

Ze zahraničních kapel zkuste třeba Abney Park, Steam Powered Giraffe nebo The Cog is Dead.

DESIGN

Ve stylu steampunku si lidé vyrábějí nebo upravují i předměty běžné denní potřeby. Nejčastěji flashky, mobily a zapalovače, ale i klávesnice, počítače a monitory. Ozubenými koly zdobí své oblečení a kabelky. Budete-li brouzdat internetem zjistíte, že nejčastějším steampunkovým doplňkem našich domovů je lampa.

Steampunk se ovšem designově promítá i do veřejných prostor. Asi nejčastěji se v tomto stylu zřizují restaurace, z nichž několik máme i v Praze.

Steampunk objevili i cukráři a na přání svých zákazníků vyrábějí vše od drobných zákusků až po velké narozeninové a svatební dorty.

A samozřejmě šperky a dekorace. Ti, co se jim steampunk líbí, ale jsou příliš civilní a na kostým nebo výraznější doplněk nemají odvahu, si mohou pořídit třeba šperk zdobený miniaturními hodinovými kolečky.

HERNÍ SVĚT

Ani herní svět nezůstal steampunkem nedotčen. Existují nejen deskové a počítačové hry, ale i únikovky a LARPy.

A co hrají steampunkeři osobně? Je to Tea Dueling, který se k nám dostal z Anglie. V překladu je to čajový souboj a základním pravidlem hry je, že hráč musí udržet sušenku namočenou do horkého čaje déle než jeho soupeř.

KOMUNITA

Většina z nás není tak odvážná, aby ve steampunku chodila v běžném životě, rádi se proto setkáváme na akcích, které se věnují parním strojům a vlakům. Akce také sami pořádáme, například letní pikniky. Podívejte se, co PLÁNUJEME.

Vytvořte si webové stránky zdarma!